Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığı

Rusya'dan S-400 Alınması Sürecinin İşletilmesinin Dış Politikamıza Etkisi Hk. Soru Önergesi Rusya'dan S-400 Alınması Sürecinin İşletilmesinin Dış Politikamıza Etkisi Hk. Soru Önergesi

18 Ağu 2022

“S-400 tedarik sürecinin ilerletilmesinin doğuracağı sonuçlar hesap edilmiş midir?”

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Rusya Askeri İşbirliği Kurumu Başkanı Dmitry Shugayev’in, 16 Ağustos’ta S-400’lerin ikinci partisinin Türkiye’ye satılacağını söylediği açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan (SSB) yapılan açıklamada Rusya’dan S-400 tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin söz konusu olmadığının ifade edilmesi üzerine TBMM’ye soru önergesi verdi.

Yeneroğlu önergesinde, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını uygulamaya başladığını, bu çerçevede Türkiye’nin ödemesini yaptığı halde F-35 Ana Programı’ndan da çıkarıldığını ve mevcut durumda F-16 alımlarının dahi şarta bağlanmaya çalışıldığını hatırlatarak S-400 alım sürecinin halen işletilmesinin Türkiye için yeni sıkıntılar doğurabileceğini belirterek Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:

1- Rusya ile 2. parti S-400 alımı konusunda yeni bir sözleşme yapılmış mıdır?

2- S-400 alımına dair yeni bir sözleşme imzalanmamış olsa bile sözleşme kapsamında S-400’lerin teknik sistemlerinin kurulumuna dair tedarik sürecinin ilerletilmesinin yeni tepkilere ve yaptırımlara yol açabileceği hesaplanmış mıdır?

3- Rusya ile S-400 sistemlerinin kullanıma hazır hâle getirilmesi sürecinin işletilmesi durumu F-16 ve diğer Amerikan modernizasyon kitleri alımımızı etkiler mi?

4- Geçtiğimiz birkaç yılda Rusya’nın askeri konvoyumuzu vurduğu ve onlarca askerimizi şehit ettiği, Kırım’ı ilhak ettiği, hâlihazırda Ukrayna’yı işgal ettiği ve bu ülkeyle savaş hâlinde olduğu göz önüne alındığında; NATO füze ve hava araçlarını etkisiz hâle getirme özelliğine sahip Rus hava savunma sistemlerinin Türkiye’de konuşlanmasının üyesi olduğumuz NATO ve dost ülkeler tarafından nasıl algılanacağı düşünülmüş müdür?

Soru Önergesi: Rusya'dan S-400 Alınması Sürecinin İşletilmesinin Dış Politikamıza Etkisi Hk. Soru Önergesi

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #TBMM
  • #HUKUK
  • #ADALET
  • #MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
  • #DIŞIŞLERI BAKANLIĞI

SONRAKİ HABER

Kütüphaneci Alımı Mülakatlarında Usulsüzlük İddiaları Hk. Soru Önergesi

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

18 Ağu 2022