Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığı

Türkiye'nin İsrail'le Filistin Üzerinden Ticaret Yapması İddiaları Hk. Soru Önergesi Türkiye'nin İsrail'le Filistin Üzerinden Ticaret Yapması İddiaları Hk. Soru Önergesi

21 Eki 2024

YENEROĞLU, TÜRKİYE’NİN FİLİSTİN ÜZERİNDEN İSRAİL İLE TİCARETİ SÜRDÜRDÜĞÜ İDDİALARINI MECLİSE TAŞIDI

“Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin Filistin üzerinden yapıldığı iddiaları doğru mudur?’’

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 7 Ekim 2023 tarihinden beri Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya yönelik soykırıma varan saldırılar ile on binlerce insanın katliamının ve bölgede yaşamı imkansız hale getiren büyük bir yıkımın faili olan İsrail ile Türkiye’nin ticaretini sürdürmesi, üstelik bu ticaretin Filistin üzerinden yapıldığı iddialarına dair soru önergesi verdi.

Yeneroğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin Filistin üzerinden yapıldığı ve Filistin’in kamuflaj için kullanıldığı iddiaları üzerinde durdu.

Resmi verilerde, İsrail’in işgali ve tam ablukası altında olan Filistin’in Türkiye’den ‘Dikenli Tel’ ve de ‘Demir-Çelik’ gibi ürünleri sipariş verdiğini belirten Yeneroğlu, bu anormal ihracat verilerinin açıklanmasını istedi.

Yeneroğlu, Bakan Bolat’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Filistin ile olan ihracatımızın son bir yıl içerisinde anormal düzeyde bir artış göstermesinin sebebi nedir?’

1. Filistin devleti, İsrail tarafından tam abluka altındayken ve Filistin’e ancak İsrail’in izni altında mal göndermek mümkünken ülkemizden dikenli tel, demir-çelik gibi ürünler sipariş vermiş midir?

2. Filistin bu siparişleri vermediyse Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2024 yılı Ağustos ayı itibariyle Filistin’e gittiği belirtilen bu malların satışında neden rekor düzeyde bir artış olmuştur?

‘Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin Filistin üzerinden yapıldığı ve Filistin’in sadece kamuflaj için kullanıldığı iddiaları doğru mudur?’

3. Bu malların Filistin’e ulaştığını ortaya koyan delil var mıdır?

4. Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin Filistin üzerinden yapıldığı ve Filistin’in sadece kamuflaj için kullanıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru değilse Filistin ile olan ihracatımızın son bir yıl içerisinde anormal düzeyde bir artış göstermesinin sebebi nedir?

5. Varış yeri Filistin olarak düzenlenen konşimentolarda sonradan değişiklik yapılmış mıdır? Yapılmış ise kaçında ve neden değişiklik yapılmıştır?

Soru Önergesi Metni

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #TBMM
  • #HUKUK
  • #ADALET

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

21 Eki 2024