YENEROĞLU, ASKER VE POLİSLERDEN OLUŞAN “TAŞIMALI SEÇMEN” HABERLERİNİ 2 AYRI BAKANA SORDU
“Kolluk güçlerinin oy kullandırtma maksadıyla Doğu ve Güneydoğu’da görevlendirildiği iddiaları doğru mu?”
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler esnasında Doğu ve Güneydoğu’da birçok il ve ilçede asker ve polislerden oluşan “taşımalı seçmen” haberlerinin kamuoyuna yansıması ve halkın tepki göstermesinin ardından konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e soru önergesi verdi.
Kamuoyunda birçok seçim bölgesinde sandık seçmen listesinde kaydı olmayan kolluk güçlerinin, polis ve askerlerin, oy kullanmalarına izin verildiği ve Batı ve İç Anadolu illerinde görev yapan asker ve polislerin oy oranlarının iktidar lehine artırılması amacıyla Doğu ve Güneydoğu illerine taşındığı iddia edilmişti.
‘Bu talimat kanunsuz emir niteliğinde’
298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”a atıfta bulunan Yeneroğlu, kanun kapsamında seçmen listesine kayıtlı olan ve olmayan vatandaşların oy kullanmalarına ilişkin hükümlerin de belirlenmiş olduğunu; yasanın “Oy verme yetkisi” başlıklı 86. maddesi ile “Sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan seçmenlerin oy kullanması” başlıklı 94. maddesinde konunun ayrıntıları ile izah edildiğini ifade etti.
Yeneroğlu, sosyal medya aracılığı ile kamuoyuna yansıyan görüntülerde “taşımalı olarak” oy kullanan askeri personel ile emniyet personelinin bahsi geçen yasa maddeleri kapsamında olmadığı, oy kullandırtma maksadıyla görevlendirilmelerinin seçme ve seçilme hakkına aykırı olduğu ve sandık seçmen listesinde kaydı olmayan kolluk güçlerinin sırf oy kullanmaları için belirli bölgelerde görevlendirilmesi talimatının Anayasa gereğince kanunsuz emir niteliğinde olduğunu belirtti.
‘Bu talimat kim tarafından verilmiştir?’
Yeneroğlu konuya ilişkin olarak Bakan Yerlikaya ve Güler’e şu soruları yöneltti;
1. “Taşımalı seçmen” olarak adlandırılan ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde göründüğü şekilde usule aykırı oy kullandığı değerlendirilen askeri personelin ve emniyet personelinin Doğu ve Güneydoğu’da görevlendirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu personel hangi görev kapsamında hangi il ve ilçelere gönderilmiştir? Doğru ise bu talimatı kim vermiştir?
2. Sandık seçmen listesinde kaydı olmadığı halde resmi olarak görevlendirildiği için gittiği bölgede oy kullanan personel sayısı kaçtır?
3. Söz konusu kişiler seçmen listesinde kayıtlı mıdır? Kayıtlılarsa bu kişilerin kayıtlı olduğu hanelerdeki seçmen sayıları incelenmiş midir?
4. Bu personel, oy kullanma işlemi dışında gittikleri yerlerde başka hangi görevleri ifa etmişlerdir?
Taşımalı Seçmenler Hakkında İçişleri Bakanlığı'na Soru Önergesi
Taşımalı Seçmenler Hakkında Milli Savunma Bakanlığı'na Soru Önergesi