Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığı

Van Başkale’de Depremin Üzerinden 1 Yıl Geçmesine Rağmen İnsanlar Konteynerlerde Yaşamak Zorunda Van Başkale’de Depremin Üzerinden 1 Yıl Geçmesine Rağmen İnsanlar Konteynerlerde Yaşamak Zorunda

23 Şub 2021

1 yıl önce bugün, Van’ın Başkale ilçesinde yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremde 10 vatandaşımız yaşamını yitirdi, 50’den fazla vatandaşımız ise yaralandı. Yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Vanlı kardeşlerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Ülkemizin doğusuyla batısıyla bir deprem hattı üzerinde yer aldığı bilimsel bir gerçek. Bunun acılarını hep birlikte uzun yıllardır yaşıyoruz. Ne yazık ki yaşadıklarımızdan ders çıkarmıyoruz. Asli sorumluluk sahibi olan devlet yetkilileri de bu mücadelede gerekeni yapmadığı gibi depremzede vatandaşların mağduriyetlerini artırmaktadır.

Kırsal alanlardaki yatay yapıların, en az kentlerimizdeki kadar afetlere karşı dirençsiz, dayanıksız yapılar olduğunu Başkale Depremi bize göstermiştir. Bu nedenle öncelik verilmesi gereken temel sorun, dikey-yapay yapılaşmadan ziyade plansız yapılaşmayı mümkün kılan ve hatta teşvik eden yönetim anlayışı sorunudur. İster şehirde ister köyde, nerede olursa olsun çarpık yapılaşma felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Deprem, sel, heyelan ya da diğer doğa olaylarında alınabilecek en önemli önlem, fen ve sağlık kurallarına uygun yapılaşmadır. Yapılaşmayı denetleyecek olan da devlettir. Doğru bir yapılaşma için gücü yetmeyen vatandaşlarımıza destek olacak olan yine devlettir.

Van Başkaleli vatandaşlarımızın sorduğu soruyu tam da bu noktada sormak icap ediyor: Devlet nerede?

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Van Başkale’nin pek çok köyünde vatandaşlarımız bu dondurucu soğuklarda konteynerlerde yaşamak zorunda bırakılmış, geçici de olsa barınabilecekleri insan haysiyetine yakışır yerlere yerleştirilmemişlerdir. Vanlı kardeşlerimiz genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, çocuğuyla soğuğa ve her türlü yoksunluğa mahkûm bırakılmıştır.

Devlet tarafından verilen ücretsiz elektrik sözü ise yalnızca 2 ay tutulmuştur. Depremin yıktığı üç köyden yalnızca Özpınar köyüne elektrik verilmiş, diğer köylerdeki vatandaşlarımız yine mağdur edilmiştir. Üstelik Özpınar köyündeki konteynerlere bağlanan elektrik ise kaçak muamelesi görerek, depremzedelere kaçak elektrik cezası kesilmiştir.

10 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve 50’den fazla vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan deprem sonrası bu yaşananlar utanç vericidir!

Van Başkale depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Vatandaşlarımızın bu acısını dile getirmeyi bir borç biliyor; sorumsuz idareciler yüzünden yaşadıkları zorlukları kamuoyunun takdirine arz ediyorum.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #BAŞKALE DEPREMI
  • #BASIN AÇIKLAMASI

SONRAKİ HABER

Tek Tipçi ve Baskıcı 28 Şubat Zihniyeti Bugün De İktidardadır

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

23 Şub 2021